lokkij-normal.jpg

Alkuperäinen teos Jonathan Livinston Seagull, ilmestynyt 1970. Valokuvat Russell Munson. Suomennettu 2009, suomentanut Kaija Kauppi. Gummerus. (s. 101)

Oli aamu ja vastasyntynyt aurinko kipunoi kultana hiljaa kareilevan meren pinnalla.

Parin kilometrin päässä rannasta eräs kalastusalus viisti vettä, ja sana aamiaisparveen liittymisestä sinkoili kautta ilman, kunnes tuhannen lokin lauma saapui kärkkymään ruokapaloja ja taistelemaan niistä. Kiireinen päivä oli taas alullaan.

Mutta kaukana kalastusaluksesta ja rannikosta lokki Joonatan Livingston harjoitteli yksinään, etäällä muista."

Rakastettu Lokki Joonatan on kirja elämisen riemusta, vapaudesta, itsensä toteuttamisen rajattomista mahdollisuuksista. Tämä herkkä ja viisas teos on saanut miljoonia ystäviä ympäri maailmaa. (takakansi)

Lokki Joonatan on kaunis, mutta hieman surullinenkin kirja. Surullinen, koska hän ei saanut olla se mikä halusi: lokki, joka elää lentämiselle. Lokki, joka rikkoo rajojaan ja etsii omaa itseään. Lokki, jonka piti elää muotin mukaisesti. Me ihmiset olemme juuri samanlaisia: jokaisen tulee olla kuin massaa ja jos poikkeat vähänkään, olet outo etkä sovi yhteiskunnan normeihin. Onneksi elämässä on kuitenkin niitä, jotka uskovat häneen ja heidän avullaan lokki Joonatanista kasvaa lokki, jolla on suuri sydän.

Loppujen lopuksi: me itse olemme omien unelmien tiellä. Luottamalla siihen, että osaamme, saavutamme unelmamme. Uskaltakaa lentää.

Russell Munsonin upeat lokkikuvat tuovat oman sävynsä kirjaan ja pidin niistä hyvin paljon. Upea kuvaaja, upeita kuvia. Kiitos hänen kuviensa kirja tuntuu nyt täydemmältä kuin ilman kuvia.