unetansaa-normal.jpg

Ilmestynyt 2004. Mäkelä. (s. 206)

Varakas ja charmikas Ossi Kataja on säilynyt poikamiehenä yli 70-vuotiaaksi, vaikka naisia riittää joka sormelle. Sisarenpoikansa Timon innostamana Ossi opiskelee, ja kutsuu arkeologisia kaivauksia harjoitelleet kurssitoverinsa lopettajaisjuhliin Kustaviin. Rikoskomisario Varpu Ahavan ystävätär Helena on salaa seurustellut Ossin kanssa ja ihmettelee Varpun äkillistä kiinnostusta tätä kohtaan. Helena ei ensin tiedä, että Varpun huolenaiheena on kymmenen vuoden takainen nuoren naisen katoamistapaus. Murhattiinko Lotta? Iskeekö murhaaja uudestaan, kun paljastuu uusia todisteita? (takakansi)

Minulla ei ollut oikeastaan ennakko-odotuksia tästä kirjasta ja jostain kumman syystä tämä kirja toi mieleeni Outi Pakkasen dekkarit. Tulisiko minulla olemaan yhtä hyvä lukukokemus?

Unet ansaa asettaa on perinteinen suomalainen dekkari. Dekkarin tapahtumat sijoittuvat Turkuun, Naantaliin sekä Kustaviin ja mielestäni niiden paikkojen kuvaus oli mielenkiintoista. Alkoi tehdä mieli kesälomareissua Naantaliin, Suomen aurinkoisimpaan kuntaan. Ehkäpä sitä ensi kesänä innostuisi matkustamaan sen verran lasten kanssa.

Muuten en oikein pitänyt kirjasta ja mielestäni sen juoni oli hidastempoista. Henkilöt ja henkilöiden keskinäiset suhteet tuntuivat olevan tärkeämpiä kuin rikos itse, ja mielestäni kirjaan oli sotkettu liikaa ihmisiä. Kirja sortui välillä jaaritteluun ja en olisi millään jaksanut lukea mielestäni epäoleellisia asioita. Kirjan loputtua jäi tunne, tässäkö kaikki oli? Ihmettelin myös kirjailijan käyttämiä sanoja esim. "vastain" tarkoitti "vastaajaa" ja jäin pohtimaan kyseistä sanaa ihan liian pitkäksi aikaa. Olisiko ollut jokin murresana? En tiedä, sillä en tunne muita murteita kuin omani. Olen joskus nuorempana lukenut Arhipan kirjoja, mutta valitettavasti tämä kirja ei ollut niin hyvä lukukokemus tällä kertaa.