ffsidottu-normal.jpg

 

Alkuperäinen teos Fifty Shades of Grey, ilmestynyt 2011. Suomennettu 2012, suomentanut Riie Heikkilä. Otava. (s 585)

Kokematon opiskelijatyttö kohtaa salaperäisen, viileäkatseisen miljonäärin. Heidän välilleen roihahtaa kiihko, joka mullistaa molempien käsityksen intohimosta.

"Luotatko minuun?" hän kysyy yhtäkkiä. Sitten hän katoaa hetkeksi ja palaa luokseni kädessään hopeanharmaa silkkisolmio. "Laita kätesi yhteen." (takakansi)

Kirja alkaa mielestäni hyvin lupaavasti ja romanttinen puoleni nosti päätään: oi, ihana rakkaustarina kokemattoman tytön ja sikarikkaan miehen välillä! Ensimmäiset 100 sivua menivät kuin siivillä.

Mutta sen jälkeen kirja saa toisenlaisen sävyn: seksin, alistamisen ja palvelija/herra suhteen. Olin varautunut kohun vuoksi melkoisiin seksikohtauksiin, mutta yllätyin silti huomattavan paljon - ja minua yllättää harvoin mikään. Olen kahlannut aikoinaan melko ronskeja teoksia (mm. Herra Jackin ihmeellinen huone), mutta tämä on ollut ehdottomasti yllättävin, ehkä sen vuoksi koska tästä on noussut niin suuri kohu. Yleensähän tämän tyyppisiä kirjoja luetaan salaa omassa huoneessa.

Mitä enemmän kirjassa on seksikohtauksia, sitä enemmän lukeminen puudutti eikä kirja enää saanut lopulta tämän rouvan housuja tutisemaan. Pikku hiljaa kohtaukset alkoivat ärsyttämään, sillä katson mielelläni pornoa kuin luen tälläisistä asioista kirjoista (olenhan sentään hieman vanhanaikaisesti romantikko). Lisäksi minua ärsytti suunnattomasti loppu, vaikka huudahkin "jes!". Minun pitää nimittäin lukea nyt molemmat jatko-osat. Ärsyttävää. Vielä ärsyttävämpää on se, että olen ostanut nämä kirjat omakseni. Olisin voinut käyttää sen rahan paljon paremmin.